Що вигідно вирощувати фермеру в Україні?

На вирощуванні яких агрокультур побудувати фермерський бізнес в Україні? Експерти визначилися з переліком сільськогосподарських рослин, які здатні принести реальний дохід.

Представники УкрАгроКонсалт вивели ТОП-3 сільськогосподарських культур, з рентабельністю від 45%. Очолює список «кращих друзів» фермера соняшник (63%), за ним йде горіх (58%) і кукурудза (45%). Для визначення «вигідних» культур експерти провели детальний аналіз статичних відомостей аж до нинішнього року.

Як відзначають фахівці УкрАгроКонсалт, в нинішньому році в зв’язку підвищенням цін на всі види паливно-мастильних матеріалів, добрив вітчизняного і імпортного виробництва, рентабельність вирощування сільськогосподарських культур трохи знизилася. Більш того, все чіткіше простежується тенденція до зміни лідера: соняшник, який за останнє десятиліття серйозно «збіднів» українські ґрунти, поступово обходить за обсягами посіву горох. Вирощування останнього менш згубно для грунтів. В 2,4 рази за останні роки збільшився обсяг площ, які використовуються під посів гороху. Рентабельність цієї культури в нинішньому сезоні досягла 76%. Багато фермерських господарств збільшують обсяги вирощування інших бобових – квасолі, нуту, сочевиці.

Провідні фахівці аграрної галузі перебувають у чіткій впевненості, що найближчими роками рентабельність бобових культур тільки збільшиться, що відкриває нові економічно вигідні перспективи для невеликих і середніх фермерських господарств, великих агрохолдингів. Як і раніше висока рентабельність сої та ріпаку. А ось зернові культури вирощувати не так вигідно, як соняшник та інші олійні, вартість врожаю яких в кілька разів вище, ніж таких же обсягів пшениці або ячменю.

Щоб отримати хороший врожай будь-якої сільськогосподарської культури, важливо правильно підготувати грунт під засів і забезпечити рослинам повноцінний догляд протягом усього вегетаційного періоду. Знизити трудові і тимчасові витрати по обробці посівних площ допоможе використання надійної і продуктивної сільгосптехніки, функціонал якої постійно вдосконалюється і допрацьовується українськими і зарубіжними виробниками.

 

Обратный звонок
Оставьте заявку и наш менеджер свяжется с Вами в ближайшее время